Səhər yeməyində yeməməli olduğunuz 5 qida
“Səhər yeməyi – ən vacib qida qəbuludur və onu buraxmamaq vacibdir. Əks halda, ciddi sağlamlıq problemləri yarana bilər. Ancaq səhər yeməyinin orqanizmə fayda verməsi üçün onun tərkibinə də diqqət yetirmək vacibdir”.
Oxu.Az-ın Gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Valeriya Lomova xəbərdarlıq edib.
Onun sözlərinə görə, səhər yeməyinin faydalı olması üçün yumurta, sıyıq, avokado, qoz-fındıq, yaşıl çay və itburnu dəmləməsi kimi qidaları daxil etmək tövsiyə olunur.
“Bununla yanaşı, acqarına istehlak edilməsi tövsiyə olunmayan qidalar var. Bunlara xüsusilə qəhvə aiddir ki, o ac qarına mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və xlorid turşusunun ifrazını artıra bilər. Bu isə da qastroezofageal reflüks və ürəkbulanmaya səbəb ola bilər. Həmçinin qastrit və ya xora riski var”, – mütəxəssis xəbərdarlıq edib.
Həkim onu da vurğulayıb ki, qəhvədən tamamilə imtina etmək lazım deyil, çünki onun bir çox faydalı xüsusiyyətləri var – onu yeməkdən sonra və mümkünsə süd əlavə edərək içmək lazımdır.
“Səhər yeməyində çörək, şirniyyat kimi sadə karbohidratları istehlak etmək məsləhət deyil. Belə qidalar qanda insulin səviyyəsini sürətlə artırır ki, bu da çəki artımına səbəb olur. Bunun əvəzinə yarma kimi mürəkkəb karbohidratlar yemək daha yaxşıdır”, – qastroenteroloq əlavə edib.
Onun sözlərinə görə, ac qarına şirələr və meyvələr, xüsusilə sitrus meyvələri içmək olmaz. Turşular və qaba liflərin olması səbəbindən onlar mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və nəticədə qastriti kəskinləşdirə və ya xora yarada bilər.
“Süd məhsulları səhər yeməyi kimi zərərli olmasa da, faydasız ola bilər. Məsələ ondadır ki, oyanandan sonra mədədə xlorid turşusunun yüksək konsentrasiyası qeyd olunur ki, bu da faydalı bakteriyaları neytrallaşdırır və onları faydasız edir”, – Lomova qeyd edib.
Bundan əlavə, o, acqarına isti su içməməyə diqqət çəkib. Onun sözlərinə görə, səhər su içmək faydalıdır, lakin o, otaq temperaturunda olmalıdır, çünki həddindən artıq isti su mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və iltihablanmaya səbəb ola bilər.
O, həmçinin səhər yeməyini buraxmamağa çağırıb.
“Çünki səhər yemək yeməmək kimi vərdiş öd kisəsində daşların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, səhər yeməyi həzm proseslərini aktivləşdirməyə kömək edir”, – deyə həkim sözlərini yekunlaşdırıb.